joi, 28 mai 2009

Plante de gradina cataratoare, plante agatatoare, pergole lemn

Exista cateva amenajari din gradina, cum ar fi boltele, pergolele si gardurile care sunt deseori folosite pentru a sustine plantele urcatoare, desi aceste structuri mai au de indeplinit si alte functii, practice sau decorative. Suporturile de plante descrise aici sunt utilizare numai pentru a sustine plantele urcatoare sau cu tulpini firave, in vederea unei buni organizari.

Suporturile de acest tip, pentru a fi potrivite pentru plante, trebuie sa respecte doua caracteristici de baza. Trebuie sa fie rezistente - o planta urcatoare viguroasa exercita o presiune mare asupra suportului, care se accentueaza daca suportul se afla in spatiul deschis al gradinii, unde se resimt puternic rafalele de vant.

Un suport trebuie sa iasa foarte putin in evidenta, dar in acelasi timp, sa fie foarte functional - ideea este sa se vada plantele, nu suporturile.

Suporturile de plante sunt de doua feluri:
  1. In prumul rand, este suportul liber, fara sprijin, folosit fie pentru plantele decorative (cum ar fi de ex. un stalp sau o imprejmuire de sprijin tip coliba indiana pentru trandafiri), fie pentru plantele comestibile din gradina de legume, ori pentru pomi fructiferi (de exemplu, rama pentru tulpinile plantei de fasole sau suportul tip gard de meri)
Suporturi fara sprijin: bete si tarusi, stalpi si suporturi tip coliba indiana, suporturi circulare, suporturi pentru pachetele de germinare ale semintelor de rasad, suporturi din retea.
2. In al doilea rand, este, zidul amenajat ca suport care permite ca o parte din el sau toata suprafata lui sa fie imbracata de catre plante. Pe zidul caselor cresc, in general, plante decorative (trandafiri, glicina sau vita-alba)
Suporturi cu sprijin pe zid: sarme, spaliere (din lemn sau din alte materiale)
Sfaturi pentru legarea plantelor:
  • exista mai multe tipuri de tesaturi, dar firul flexibil este cel mai potrivit
  • o legatura bine facuta presupune sprijinirea tulpinii plantei de suport, inainte ca aceasta sa fi apucat sa se indoaie. E necesar, de asemenea, sa nu strangeti prea tare firul in jurul plantei.
  • la fixarea de spaliere sau sarma a plantelor urcatoare nu e bine ca tulpina sa se lege vertical. Intinderea lor mai intai pe orizontala, ca sa formeze un spalier, sau sub un unghi, ca sa formeze un evantai, poate imbunatati substantial aspectul.
  • legarea pomilor de pari este mai complicata decat in cazul florilor sau legumelor. la inceput, trebuie sa infasurati tulpina cu o fasie din panza de sac, inainte de a o lega cu sfoara data cu gudron sau puteti folosi o legatura elastica, care se strange cateva saptamani.
  • chiar daca copacul devine mai gros decat tarusul, el poate avea nevoie de sustinere. aceasta se poate realiza cu ajutorul unui bandaj legat la jumatatea trunchiului, care sa fie fixat de pamant cu 3 sarme rezistente.


Din aceeasi categorieNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu