joi, 28 mai 2009

Sisteme de irigatie pentru gradina

Este foarte simplu de explicat de ce este necesara udarea gradinii. Pamantul unde sunt sadite mai multe plante pierde aproximativ 20 litri de apa la 0.80 mp, in fiecare saptamana, pe timp de vara, si 9 litri pe saptamana, primavara si toamna. Aceasta impune un nivel de precipitatii naturale sau prin stropire, de 3 cm, vara si 1 cm, primavara sau toamna. Daca nu ploua sau nu ati stropit gradina, atunci apa aceasta este extrasa de catre plante din rezerva solului, ceea ce duce la secatuirea lui.

Se ajunge intr-un punct critic, atunci cand nu mai ramane apa suficienta in sol, care este absolut necesara pentru dezvoltarea plantelor. Arbustii proaspat plantati sau tipurile de plante de rasad cu radacini fibroase sunt serios afectate din lipsa apei. Frunzele isi pierd stralucirea si culoarea, dupa care cad, ceea ce dupa mai apoi la moarta plantei. Plantele cu radacini bine infipte in sol, precum trandafirii sufera si ele - efectul asupra frunzelor nu se vede imediat, dar lipsa apei are repercursiuni asupra sezonului de inflorire a plantei.

Solutia este bineinteles ca planta sa fie udata - dar nu e chiar asa simplu, pentru ca trebuie sa fie si corect facuta. Trebuie luate in considerare timpul potrivit, cantitatea si metoda. Exista, insa, si cateva principii generale:

1) Nu asteptati prea mult pana sa udati planta
Ofilirea inseamna ca nu ati udat-o la timp udati-o atunci cand solul este uscat la cativa centimetri adancime, iar frunzele plantei sunt lipsite de vlaga.

2) Nu udati cate putin la fiecare cateva zile
Aceasta imbibare cu apa a pamantului determina putrezirea radacinilor si dezvoltarea buruienilor

3) Alegeti intre doua metode: udarea intr-un punct fix si udarea pe o suprafata mare
Aceasta tehnica presupune stropirea intregului teren plantat si nu directionarea apei spre radacinile fiecarei plante.

4) Udati cu atentie o data ce v-ati hotarat sa o faceti si repetati udarea daca nu ploua.

Subiectul este mai vast, daca aveti intrebari nu ezitati sa mi le puneti la: gmariana_s[at]yahoo.com.

Din aceeasi categorie



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu