duminică, 2 mai 2010

Antimus, tratament impotriva muschilor si lichenilor

Generalitati:
In zonele umede, in special in livezile cu pomi batrani si in cele neingrijite, parasite, apar de la o vreme foarte multi licheni si muschi pe trunchiurile si crengile pomilor.
Este necesar sa se curete partea de scoarta uscata care favorizeaza dezvoltarea muschilor si lichenilor, scoarta moarta in ale carei crapaturi se adapostesc diferiti agenti patogeni: insecte, adulti, pupe, larve si ouale acestora precum si sporii sau miceliile ciupercilor fitopatogene.
Daca nu se indeparteaza, muschii si lichenii, acestia vor dauna mult pomilor ducand la productii scazute, de slaba calitate si in final la uscarea crengilor sau chiar pomului intreg.
Acelasi lucru este valabil si pentru arbustii din pepiniere sau din plantatii (agris, coacaz, etc)

Mod de lucru:
Razuirea scoartei se face cu razuri speciale din fier, lanturi obisnuite, perii de sarma sau cutite netaioase, avand grija sa nu se vatame scoarta vie; odata cu scoarta uscata se indeparteaza si o parte din muschi si licheni. Lucrarea se executa mai usor in timpul iernii, pe vreme umeda, cand acestia se desprind mai usor de pe trunchi. Toate resturile care rezulta de la razuire se aduna in saci, prelate sau rogojini si se distrug imediat prin ardere.


Daca muschii si lichenii sunt putini, pentru indepartarea lor este suficienta operatia de razuire si o singura stropire cu Antimus dizolvat in apa in proportie de 3% (300g Antimus la o galeata cu 10l apa).

Daca sunt multi, dupa razuire, se fac 2-3 tratamente cu solutie Antimus 3%, distantate intre ele prin 1 zile, pana la distrugerea completa a muschilor si lichenilor.

Aceste operatii se fac la sfarsitul iernii, cand temperaturile devin pozitive (aprox. 5 gr Celsius), dar inainte de pornirea pomilor in vegetatie.


Masuri de protectia muncii si PSI
- A se feri de umiditate
- Dupa terminarea lucrului se vor spala bine mainile cu apa si sapun

Sfaturi:
Deoarece acest produs este recomandat sa se foloseasca in perioadele in care vegetatia stagneaza (octombrie-noiembrie sau februarie-martie) in restul anului pentru a stopa avansarea muschilor si lichenilor pe pomi, arbusti etc. ii puteti curata fie cu un cutit special fie inmuiat cu apa si curatat cu mana, cu grija, fara a rani planta.

Din aceeasi categorie



Un comentariu: